Yoga maakt je lichaam gezond, soepel en sterk

Yoga maakt je lijf soepel en sterk. Ideaal voor lopers. Bovendien houdt yoga je ook jong.
Bergen onderzoek laten zien dat je door sportieve inspanningen als lopen je levensduur aanzienlijk kunt verlengen. Ook yoga heeft die effecten. Toen ontdekkingsreiziger Marco Polo voor het eerst in India kwam, viel hem op dat yogi’s wel tweehonderd jaar konden worden. Wellicht was dat wat overdreven, maar het is opvallend dat bekende yogi’s allemaal oud worden: Krishnamacharya werd 101, zijn leerling Indra Devi 102 en Pattabhi Jois op een maand na 94.
Er is ook bewijs dat yoga je jong houdt. De topjes van onze chromosomen, telomeren genoemd, worden telkens wanneer een cel zich deelt ietsje korter. Door de lengte van de telomeren te meten, kun je dus iets zeggen over de ‘jeugdigheid’ van een persoon.
Telomeren worden aangetast door chronische stress (en ongezond eten). Het goede nieuws is: het verminderen van stress kan de biologische klok vertragen. Uit onderzoek onder 24 mannen die zes dagen per week elke dag een uur yoga deden, bleek dat de telomerase, de vernieuwing van de telomeren, met dertig procent omhoogschoot. Deze vernieuwing kan zelfs op oudere leeftijd nog plaatsvinden. Het is dus nooit te laat om met yoga te beginnen.

Dit artikel is afkomstig uit het julinummer van Runner’s World (2014).

Laat een reactie achter