Meditatie lijkt veroudering van het brein tegen te gaan

Foto: Thinkstock

Mensen die jarenlang regelmatig mediteren, vertonen een relatief kleine afname van grijze stof in hun hersenen als ze ouder worden.
Dat melden Amerikaanse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Frontiers in Psychology.
De afname van grijze stof begint normaal gesproken rond het twintigste levensjaar en zorgt ervoor dat het menselijk brein op latere leeftijd vatbaarder wordt voor ouderdomsziektes, zoals alzheimer.
De aanwijzingen voor het beschermende effect van meditatie vonden de wetenschappers bij een studie, waarbij MRI-scans werden gemaakt van vijftig proefpersonen. De helft van die mensen deed gemiddeld al twintig jaar aan meditatie. De andere helft van de proefpersonen mediteerde nooit.
Volume
De resultaten waren tot op zekere hoogte niet verrassend: hoe ouder de proefpersonen, hoe meer het volume van grijze stof in hun brein was afgenomen.
Maar bij de mediterende deelnemers aan de studie was er wel iets opmerkelijks te zien. De grijze stof in hun hersenen was op latere leeftijd gemiddeld minder sterk geslonken dan bij de andere proefpersonen.
Het gaat om een kleine studie, die nog moet worden herhaald voordat wetenschappers definitieve conclusies kunnen trekken over de invloed van meditatie op de afname van grijze stof.
Veelbelovend
“Maar de resultaten zijn veelbelovend”, verklaart onderzoekster Eileen Lunders op de nieuwssite van de Universiteit van Californië.
“We moeten met meer wetenschappelijk onderzoek verkennen of we ons brein kunnen beschermen tegen ouderdom met meditatie.”
Grijze stof bevindt zich in de hersenen vooral aan de buitenkant en heeft als functie het verwerken van informatie.
Eerdere studies suggereren dat meditatie ook andere structuren in het brein kan beschermen, zoals witte stof. Daarnaast worden meditatievormen al ingezet als behandeling voor depressiviteit.

Laat een reactie achter