De acht stappen van Patanjali

Patanjali (2000 jaar geleden) wordt gezien als de stichter van de Raja Yoga. Hij verzamelde de Yogaleringen, die vele eeuwen mondeling waren doorgegeven en stelde deze op schrift voor zijn studenten. Raja Yoga, ofwel, de “Koninklijke Wetenschap van de Ziel” is het juiste gebruik van het denkvermogen en het benutten daarvan door de ziel. In de tweede Sutra van deel I wordt aangegeven wat Yoga is:

Yogás citta-vrtti-nirodhah
Yoga is het stopzetten van de veranderingen van het denken. De Yoga Sutra’s helpen je om je gedachten onder controle te krijgen en de staat van Samadhi te bereiken. Dit is te bereiken door het:

Achtvoudig Pad
1. Yama’s – Morele weigeringen. Onthoudingen. De don’t’s van de yoga.
2. Nyama’s – Morele idealen. Deze helpen je om zelfbewust te worden, je gedachten en emoties beter onder controle te krijgen. De do’s van de yoga.
3. Asana’s – De fysieke Yogahoudingen. Hatha Yoga.
4. Pranayama – Het sturen van je energie door je lichaam. In de hatha yoga doen we dit dmv de ademhaling. Bij de Raja yoga dmv het mentaal sturen van je energie.
5. Pratyahara – De energie terugtrekken uit de zinnen, dwz dat je leert je gedachten op één punt te richten. De één-punts gerichtheid.
6. Concentratie
7. Meditatie
8. Samadhi – Contemplatie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *