Het voorhoofdchakra (Ajna) in de yoga

Welke keus heb je gemaakt vandaag, was het een keus vanuit je denken of een keus vanuit je je gevoel? Of een samenwerking tussen denken en gevoel?
Zal ik wel of niet deze nieuwe baan nemen? Is deze persoon betrouwbaar of toch niet? Tijdens het dagelijks leven moet je continu keuzes maken. Vaak maken we keuzes vanuit ons hoofd/denken en negeren we het kleine stemmetje van binnen.
Met als gevolg dat we dingen doen die we mogelijk vanuit het hart niet willen doen, dat we ons in de nesten werken en met veel moeite weer uit de problemen komen. Hoe vaak denk je wel niet; ik had het wel geweten, had ik maar geluisterd naar mijzelf ipv naar die ander.
Hoe zorg je ervoor dat je meer gaat luisteren naar je innerlijk zelf en gaat vertrouwen op je intuïtie? En leert keuzes te gaan maken vanuit je hart en je gevoel.
Door yoga te doen en dit in combinatie met meditatie te gaan doen zal je intuïtie steeds duidelijker en sterker worden. Het instinct wat in de loop van de jaren is afgestompt , komt weer tot leven. Het denken wordt weer helderder maar ook rustiger, het lichaam gaat zuiveren en de zintuigen worden scherper. Langzaam maak je meer contact met je gevoel leer je te herkennen wat goed voor je is.

Verder is het ook belangrijk dat je onderscheid gaat maken of de keus vanuit angst is of eventueel aangeleerd gedrag. Gedrag wat je vroeger is aangeleerd.
Een voorbeeld: Mensen sturen mij een mail of vragen of dit de goede opleiding voor ze is? Hoe moeten ze kiezen uit alle andere scholen?

Ik geef ze dan dit advies: Het is belangrijk dat je eerst gaat kijken en voelen. Kom bij ons op de open dag, hoe is de ruimte, hoe zijn de docenten, proef de sfeer. Je verstand en je kennis gebruik je dan.
Zonder goede informatie kun je moeilijk een keus maken. Maar juist door te onderzoeken , te kijken en je hart open te stellen laat je op die manier je denken en gevoel samen werken. En dan maak je een keuze vanuit je hart en gevoel.
Waar bevindt zich dan je intuïtie? En hoe kun je deze verder ontwikkelen?

Ajna cakra:
In het fysieke lichaam bevinden zich je spieren, hart enz. Deze zijn tastbaar .
Maar in het subtiele lichaam bevinden zich je cakra’s. Op het voorhoofd tussen de wenkbrauwen is het voorhoofd cakra, ook wel het het 3e oog chakra genoemd, het oog van de ziel.
De kleur die bij dit cakra hoort is is indigo ( blauw –paars). Om dat chakra en je intuitie , beter te laten werken kun je deze kleur visualiseren of die kleur kleding gaan aantrekken. ( denk maar aan de kleding van de Paus en Jomanda)
Bij 35-42 jaar komt deze meer tot ontwikkeling. Wanneer dit cakra slecht functioneert wanneer je meer je ego, drukke denken gebruikt ipv intuïtie kun je hoofdpijn krijgen, om dit cakra in balans te brengen is meditatie een goede manier en concentratie-oefeningen, rust en aandacht naar binnen te richten. Ook het denken speelt hierbij een belangrijke rol. Het denken kan druk en onrustig zijn. Alle ideeën flitsen door je hoofd. Als grote golven in een oceaan.
In de yoga noemen we dat Raja’s.
Maar het denken kan ook heel sloom zijn, je kunt niet op een woord komen, je weet het niet. In de yoga noemen we dat Tama’s.
Wil je contact maken met je intuïtie en hoofd en gevoel laten samenwerken dan is het nodig dat het denken rustig gaat worden zoals een zee zonder golven erin. Waarin je de bodem kunt zien.

Hoe richt je je op je 3e oog cakra in het dagelijks leven?
Leer een keus te maken vanuit je gevoel, Stel je wilt een bos bloemen voor jezelf kopen, hoe kies je dat dan uit? Kies je snel zonder nadenken, of kijk en voel je welke bos bloemen je aandacht trekken. Waar wordt je blij van?
Als je eten gaat kopen, koop je snel snel iets of neem je je tijd om te voelen welk eten nu voor jouw geschikt is. Waar je aandacht naar toe getrokken wordt.
Door iedere dag heel bewust te kiezen, je gevoel maar ook je verstand te laten samen werken train je je intuïtie en zal deze steeds beter gaan samenwerken tussen gevoel en verstand.
Probeer iedere dag bewust te kiezen vanuit je gevoel.

Hoe vergroot je je intuïtie?
• Probeer je denken eerst tot rust te laten komen door eerst goed in je lichaam te komen. Wanneer je vol met drukke gedachten kun je niet een goede keus maken.
Zorg er daarom altijd voor dat je bij een moeilijke beslissing je aandacht naar binnen kan trekken en vanuit die rust een keus gaat maken.
Wandelen in de natuur kan helpen, maar ook de volgende yogahouding: Hond kop omlaag
• Onze aandacht is vaak meer naar buiten gericht, we houden ons vooral bezig met anderen of wat andere mensen van ons vinden trek je aandacht 5 minuten per dag naar binnen.
• Ademhalingstechniek techniek:
Eerst merk op dat je aandacht naar buiten is gericht. Besluit dan om je aandacht naar binnen te richten door je hand of handen op je buik te leggen en naar je buik te ademen. Steeds als je gedachten afdwalen keer je terug naar je buikademhaling.
En terwijl je dit nu leest, welke keuze ga je vandaag maken. Een keus vanuit je denken ? Of vanuit je gevoel. Sluit je ogen, leg je hand op je buik. Adem eens diep in en uit. Ontspan je schouders. Voel je ademhaling.
Open nu je ogen en hoe voel je je nu?

Laat een reactie achter