Broga: yoga voor mannen, maar dan zonder de poespas

Renske Baars

Vraag een man of hij aan yoga doet en een ietwat spottende blik valt je waarschijnlijk ten deel. Yoga is in Nederland bij uitstek een sport die door vrouwen wordt beoefend. Maar vergeet de wierrook, de waxinelichtjes en de vrouwen: Broga – mannenyoga – verovert nu heel Nederland.
Broga? Yep, inderdaad: ‘brothers’ en yoga gaan eigenlijk heel goed samen. Dat vindt ook Mark van de Leur van Switching Academy uit Den Bosch. Ontdaan van alle poespas blijkt er ineens veel animo voor yoga te zijn, merkt Van de Leur: ,,Yoga voor mannen is niet zweverig. De lessen zijn veel meer ‘down to earth’ en worden door mannen gegeven. Veel mannen hebben geen zin om tussen allemaal vrouwen te staan, daar houden we rekening mee.”
Geen mantra’s zingen en een gemakkelijke uitleg dus, grapt Van de Leur. ,,De opbouw is rustig. De meeste mannen die hier komen, zijn nog heel stijf. Maar na een tijdje kunnen ze in houdingen komen die ze nooit voor mogelijk hadden gehouden.”

Fitness
Broga is een andere vorm van mannenyoga, met een fitness-aanpak. In Nederland is het geïntroduceerd door Yogaground. Het is ontwikkeld door voormalig American Football-speler Matt Miller. De Amerikaan, die inmiddels bodybuilder en voedingskundige is, had jarenlang last van blessures door het vele sporten. Hij kwam er achter dat zijn spieren eigenlijk niet soepel genoeg waren waardoor hij steeds tegen dezelfde problemen aanliep.
Nu kan Miller niet meer zonder. ,,Iedere atleet moet elementen van stretchen en verlengen in zijn programma inbouwen”, stelde de voormalig topatleet in het sporttijdschrift Mens’ Fit.

Groeimarkt
Sporttrendwatcher Gijsbregt Brouwer voorspelde twee jaar geleden al dat yoga voor mannen een nieuwe trend zou worden. Hij kreeg gelijk, zo blijkt nu. Was het eerst voornamelijk een sport voor hipsters in de grote steden, langzamerhand spreidt Broga zich uit over heel Nederland. Brouwer, zelf fervent yoga’er: ,,Het aantal mannen dat aan yoga doet ligt momenteel ruim onder de 20%, dus dit is een enorme groeimarkt. Daarmee is yoga een van de weinige sporten waar de mannen in de minderheid zijn.”

Gijsbregt Brouwer © Sanne Donders.

Het geeft rust in je hoofd. Je kunt je beter concentreren als je aan yoga doet
Trendwatcher Gijsbregt Brouwer
We zien yoga steeds meer als een sport in plaats van een meditatietraining, merkt Brouwer. Hierdoor wordt het aantrekkelijker voor mannen. De groei van het aantal mensen dat aan yoga doet is enorm. Zo’n 600.000 Nederlanders doen nu regelmatig een ‘downwards hanging dog’ op hun uitgerolde matje.

Verrassend
Brouwer:,,Het is wel verrassend, want yoga is bijna zo oud als de wereld. Maar de gezondheidseffecten zijn wetenschappelijk bewezen. Je zag zelfs bij het WK voetbal de mannen van Van Gaal ‘s ochtends eerst een zonnegroet maken.”
Dat yoga goed is voor je lichaam is wel een bijeffect. Belangrijker is dat het veel invloed heeft op je mentale gesteldheid. Niet vreemd dus dat Brouwer denkt dat yoga de komende jaren blijft groeien, vooral onder mannen: ,,Het geeft rust in je hoofd. Je kunt je beter concentreren als je aan yoga doet.”

(Bron: http://www.ad.nl/ad/nl/1012/Nederland/article/detail/4294680/2016/05/04/Broga-yoga-voor-mannen-maar-dan-zonder-de-poespas.dhtml)

Laat een reactie achter