RTL Nieuws: Yoga populairder dan ooit

Werd yoga tot een paar jaar geleden nog vooral gezien als een zweverige bezigheid, ondertussen weten veel mensen wat de downward dog is en vieren we al de derde Wereld Yoga Dag. Het is een van de snelst groeiende sporten in Nederland. De reden? “Er komt tegenwoordig zo veel op mensen af, yoga is een manier om rust te vinden.”

Anne Bjørndal geeft al ruim dertig jaar yogales, en heeft de sport zien groeien. “Yoga wordt steeds meer geaccepteerd als onderdeel van een gezond leven”, zegt ze. “In ons heel hectische bestaan, waarin we continu contact hebben met allerlei mensen en er veel eisen aan ons worden gesteld, zoeken we naar rust. We zoeken naar een tegenhanger van digitalisering.”

Superfood en mindfulness
Ondertussen hebben ruim 800.000 Nederlanders die gevonden in yoga. Zij zitten, staan of liggen regelmatig in yogahouding. Volgens onderzoek van de Vereniging Yogadocenten Nederland hebben in totaal 1,6 miljoen Nederlanders in de afgelopen zes maanden een keer aan yoga gedaan.
“Ik denk dat yoga zo snel groeit omdat het samenhangt met andere gezondheidshypes”, zegt sportpsycholoog Lea Raemaekers. “De afgelopen jaren zijn we ontzettend geïnteresseerd geraakt in superfoods en mindfulness. Yoga past in die trend. Mensen zijn op zoek naar rust en zingeving in de drukte van de dag.”

Lichaam én geest
Natuurlijk kun je die rust ook vinden in voetbal of hardlopen, zegt Bjørndal, maar mensen kiezen voor yoga omdat ze dan bewust met zichzelf bezig moeten zijn. Als je ingewikkelde lichaamshoudingen aan moet nemen en tegelijkertijd ademhalingsoefeningen moet doen, is het lastig om nog bezig te zijn met je boodschappenlijstje. “Je kunt het helemaal loslaten. Daarom komen mensen tot rust tijdens een yogales.”

Daar komt bij dat yoga in de afgelopen jaren veel normaler is geworden. “Eerst was het echt een beetje een elitesport, maar omdat het ook in de media veel meer voorbijkomt, zijn de vooroordelen weg. Een paar jaar geleden dachten mensen nog dat het te zweverig voor hen was, nu zie ik die mensen terug in de yogastudio omdat ze weten dat yoga voor hun lichaam een hele goede sport is, maar ook voor hun geest.”

Nederlands elftal
Daarnaast wordt de sport volgens sportpsycholoog Daniëlle van der Klein-Driesen populairder omdat van veel topsporters bekend is dat ze aan yoga doen. Het Nederlands Elftal heeft bijvoorbeeld weleens yoga-oefeningen in de trainingsroutine gebruikt. De sport wordt daardoor gewoon, waardoor mensen makkelijker op zoek gaan naar een yogastudio.
En die zoektocht wordt ze heel makkelijk gemaakt, want steeds meer sportscholen bieden yogalessen aan. Dat betekent dat er veel verschillende yogalessen zijn, zodat er vaak wel eentje is die bij je past. “Je hebt lessen die heel rustig zijn en bijna een beetje zweverig, maar ook hele zware yogalessen waarbij je op het einde echt uitgeput bent”, zegt Van der Klein-Driesen.
“Ik zie in ieder geval dat er ondertussen veel verschillende soorten mensen aan yoga doen. Jong en oud, man en vrouw, maar ook laag- en hoogopgeleid. Blijkbaar hebben mensen er echt iets aan.” Toch past yoga niet bij iedereen, denkt ze. “Ik zie ook genoeg mensen die na een yogales denken: ik heb alleen maar op de grond gelegen, dit is toch geen sport? Die mensen moeten voor een zwaardere variant kiezen, of gewoon een wat fysiekere sport gaan doen.”

Lees het originele artikel hier: https://www.rtlnieuws.nl/gezondheid/yoga-populairder-dan-ooit-in-ons-hectische-bestaan-moeten-we-ergens-rust-vinden

Laat een reactie achter