Met je voeten op de grond en je hoofd in de lucht (Yogakrant mei 2017)

Annemiek Latour, hoofddocent van de erkende Raya yoga opleiding in Amsterdam, voorzitter van SYN (Samenwerkende Yogadocenten Nederland) en meester in de yoga vertelt deze keer hoe je via yoga in verbinding komt met de kosmos.

Met je voeten op de grond en je hoofd in de lucht

‘Klinkt leuk, de aarde met de kosmos verbinden. Maar hoe dóe je dat?!’

“O, je geeft yogales? Wat leuk, zeg. Daar je toch van zweven?” Of: “Dan lig je toch de hele dag op een matje een beetje te ontspannen?” Dit zijn vaak de reacties die ik krijg als ik vertel dat ik yogales geef. Maar het effect van yoga is veel groter. Bovendien zorgt het er juist voor dat je je mínder zweverig voelt en beter ‘in je lichaam’ komt.
Stel, je bent een gevoelig persoon, dat geneigd is te vluchten in een droomwereld. Je trekt je graag even helemaal terug. Weg van alle mensen, lekker in je eigen energie… Het nadeel hiervan is dat je niet verbonden bent. Niet met de mensen om je heen, maar ook niet met je lichaam. Met andere woorden: je staat niet in je kracht.
Vanuit die droomwereld is het ook moeilijk om je dromen op aarde – denk bijvoorbeeld aan het opzetten van een eigen yogacentrum – te verwezenlijken. Je bent als het ware een huis zonder fundament.

In je kracht leren staan

“Mag ik een keer komen kijken om te zien of yoga iets voor mij is?” vragen mensen me geregeld. “Doe maar mee”, antwoord ik altijd. Want dan ervaar en vóel je het effect van yoga.” Je zult merken dat je er soepeler en leniger van wordt. Dat je spieren sterker worden, je meer energie krijgt en je gezonder wordt. Yoga helpt namelijk ziektes te voorkomen. Doordat je meer ontspant en je ademhaling rustiger en dieper wordt, verbetert je weerstand. Daarnaast zorgt het er ook nog eens voor dat je de boven- en de onderkant, oftewel de kosmos en de aarde, met elkaar verbindt.
Toegegeven, dit laatste klinkt misschien toch wel een beetje zweverig. Want hóe doe je dat dan, de kosmos met de aarde verbinden? Verschillende asana’s, oftewel yogahoudingen, helpen je erbij. Met het volgende stappenplan lukt het je de twee werelden te verbinden en sta je beter in je kracht:

Stap 1: Beter aarden
Om goed, of beter, te kunnen aarden, is het belangrijk dat je een fundament bouwt. Een stevige basis. Voor een asana doe je dat als volgt:

  • De voeten
    Ga staan met je benen een stukje uit elkaar staan (op schouderbreedte) en je voeten stevig en geaard op de grond. Strek je benen iets omhoog. Zorg dat je knieën niet op slot staan. Laat je armen losjes langs je lichaam hangen. Je vingers zijn los van elkaar en wijzen naar beneden, en je rug is recht. Breng nu je aandacht naar beneden, naar je voeten. Voel nu het contact van je voeten met de yogamat en stel je voor dat er wortels uit je voeten de grond in groeien.
    Yogahouding: de Tadasana, ook wel de berghouding genoemd
  • De benen
    In de yogahouding breng je je aandacht van je voeten naar je benen.
    Let er in de yogahoudingen op dat je zo veel mogelijk op beide benen staat. Stabiliteit en balans in de houding zijn belangrijk.
    Yogahouding: Virabhadrasana – de heldhouding of Padangustasana – de grote teenhouding
  • De buikademhaling
    Ga vervolgens met je aandacht bewust naar je buikademhaling. Voel het in- en uitademen van je buik. Als je het moeilijk vindt om naar je buik toe te ademen, kun je het beste je handen op je buik leggen. Probeer nu een langzame, rustige ademhaling te krijgen. Veel mensen ademen hoog en oppervlakkig, met hoofdpijn, stress, slecht slapen en soms zelfs hyperventilatie tot gevolg. Door de yogahoudingen wordt je ademhaling rustiger.
    Yogahouding: Upavista Konasana – gezeten hoekhouding

Stap 2: Verbinden boven- en onderkant
Nu je een basis hebt gelegd, ga je door met ‘verbinden’. Verleng letterlijk je lichaam en maak je rug lang. Strek niet te veel door, maar ook niet te weinig. Houd je borstbeen omhoog en je ogen, kaken en keel ontspannen.
Yogahouding: cobra houding

Stap 3: Verbinden met de kosmos
Om écht verbinding met de kosmos te maken, is het belangrijk dat je meditatief in de yogahoudingen gaat staan. Dus:

  • Maak je hoofd stil/leeg: denk niet na over de houding. Vraag je dus ook niet af: sta ik goed of sta ik niet goed?
  • Probeer de huid van je lichaam te ervaren, niet de spieren.
  • Richt bij inspanning je aandacht naar de binnenkant van je lichaam, dan ontstaat er ruimte.
  • Maak contact met je lichaam: waar voel je spanning en waar is ruimte? Adem daarnaartoe.
    Yogahouding: adho mukha svanasana – hond met kop omlaag

Stap 4: Mediteren in de yogahoudingen
Als laatste stap breng je je aandacht, terwijl je in de yogahouding staat, naar het punt tussen je wenkbrauwen en laat de ohm-klank door je heen gaan.
Yogahouding: Baddha Konasana – verborgen hoekhouding of de Sirsasana – de kopstand om de kruinchakra te activeren

Krachtig en energiek

Door deze yogahoudingen ben je in staat de aarde en de kosmos met elkaar te verbinden en kom je ‘thuis’ in je lichaam. Je voelt je krachtig en energiek en stáát ook beter in je kracht. Met als resultaat een betere intuïtie, het feit dat je beter weet wat wel en niet goed voor je is en je meer naar dat stemmetje diep van binnen durft te luisteren. Je laat je verstand en gevoel met elkaar samenwerken en ideeën en inzichten krijgen meer vorm. Of zoals ik altijd tegen mijn cursisten zeg: “Met je voeten op de grond en je hoofd in de lucht zorg je voor een krachtige verbinding. En voor een krachtige ik.”

Oefening om thuis en/of op je werk ook geaard te zijn:
Ga staan in de basishouding. Breng je aandacht naar je voeten en vóel echt dat je op de grond staat. Zorg dat de kniëen ontspannen zijn. Breng nu je aandacht naar je bekken en kantel je bekken heel licht naar voren. Houd hierbij je borstbeen omhoog en je kaak en schouders ontspannen. Dit kun je meerder keren per dag oefenen (bijvoorbeeld tijdens het tandenpoetsen, koken), zodat je steeds meer in verbinding komt met je lichaam.

Oefening om thuis ‘in je lichaam’ te komen:
Breng je aandacht naar je lichaam en probeer het verschil te voelen tussen de boven- en de onderkant, en de voor- en achterkant van je lichaam. Voel je ergens een verschil? Wat voelt lang of kort, warm of koud? Kun je spanning voelen of ontspanning? Deze oefening kun je doen, op elk moment van de dag, zoals tijdens een vergadering, in je bed of in de supermarkt. Op deze manier houd je contact met je lichaam en zul je daar steeds meer in thuiskomen.

Meer weten over de erkende Raja Yoga Opleiding van Annemiek Latour? Neem contact met haar op via info@yoga-amsterdam.com of kijk op www.yogaopleiding.com.
In september start er weer een nieuwe yogaopleiding in Amsterdam. Of doe mee met de professionele bijscholingen voor yogadocenten.

Laat een reactie achter