Mindful opvoeden met behulp van Yoga

Hoe blijf je zen te midden van een driftbui?

Annemiek Latour / hoofddocent van de erkende Raya Yoga Opleiding in Amsterdam, voorzitter van RYN (Raya Yoga Vereniging Nederland) en meester in de yoga

Mindful opvoeden met behulp van yoga

Opvoeden, het lijkt zo makkelijk als je helemaal zen op je yogamat zit. Je weet precies hoe het moet: grenzen stellen, consequent zijn, vertrouwen hebben in je kind en vanaf dag één na zijn geboorte al beginnen met loslaten. Maar eenmaal thuis is dit best lastig en sta je geregeld voor een uitdaging. Hoe blijf je bijvoorbeeld net zo zen te midden van een driftbui van je spruit? Of op het moment dat je kind flink tegenstribbelt, als jij wilt dat het naar bed gaat?

10 begeleidende stappen

Naast een onbeschrijflijk gevoel van onvoorwaardelijke liefde, zorgt een kind er ook voor dat je plotseling te maken krijgt met angsten en onzekerheden die je voorheen niet kende. Ten opzichte van hem of haar, maar óók ten opzichte van jezelf. Want we willen die opvoeding natuurlijk wel goed doen. De perfecte ouder zijn. Stel je voor dat we hierin falen… Deze – onmogelijke! – opgave brengt veel stress en spanning met zich mee. Daar komt nog bij dat ook ‘de rest’ goed moet (blijven) gaan. Denk aan je werk, sociale contacten, het huishouden, fit en gezond blijven… Alles moet doorgaan, tussen het perfecte opvoeden door. Maar hoe doe je dat? Hoe houd je
jezelf staande en trap je niet in dezelfde valkuilen als andere ouders?

Volgens de yoga kiest een kind jou als ouder, ben je goed zoals je bent en kunnen jullie van elkaar leren in dit leven. Jij bent zijn begeleider, hij is dat van jou. Yoga kan je hierbij helpen en ondersteunen. We gebruiken hiervoor de yama’s en niyama’s. Deze zijn afkomstig van Patanjali, die het boek de Yoga-Sutra’s van Patanjali schreef. Hierin beschrijft hij acht stappen om tot rust te komen in je hoofd. Deze regels zijn eeuwenoud, maar nog steeds
toepasbaar in het dagelijks leven. We zetten ze hier op een rij met bij elke regel een to do-tip:

1. Geweldloos naar jezelf en je kind

Natuurlijk probeer je je kind geweldloos op te voeden en sla je het niet. Een kind heeft echter wel grenzen, regels en structuur nodig. Hier ligt jouw taak als ouder. Maar ben je ook ‘geweldloos’ naar jezelf toe? Anders gezegd: zorg je goed voor jezelf? Laad je genoeg op, bijvoorbeeld door zo nu en dan naar de sauna te gaan of elke dag vijf minuten te mediteren?
Door tijd te maken voor jezelf, tussen je drukke dagelijkse bezigheden door, gun jezelf rust en investeer je in je eigen groei.

Tip: Drijft je kind je toch tot het uiterste of begrijp je hem niet? Haal dan diep adem en laat de Ohm-klank door je heen gaan. Doe dit een paar keer en je merkt al gauw dat je rustiger wordt.

2. Je eigen waarheid

Probeer tijdens de opvoeding je eigen gedrag te observeren. Wat je zegt en doet.
Reageer je zo op je kind vanuit jezelf of omdat andere mensen het je zeggen? Is jouw reactie misschien aangeleerd door je ouders? Of is het je eigen onzekerheid of emotionele bagage van waaruit je handelt?
Probeer je constant bewust te zijn van je gedrag; alsof er een helikopter boven je zweeft en je observeert.

Tip: Luister naar je kind, naar wat hij je wil vertellen. En luister altijd naar je eigen innerlijke stem.

3. Stop met vergelijken

“Mijn kind slaapt al de hele nacht door.” Of: “Mijn kind liep al met een jaar…”Natuurlijk mag je trots zijn op je kleine en willen we bepaalde dingen graag delen. Maar dit leidt ook tot twijfels en onzekerheid bij andere ouders. Of andersom: bij jou. Bedenk altijd dat ieder kind uniek is, zijn eigen gave heeft én zijn eigen tempo volgt. En dat dat allemaal goed is.

Tip: Stop dus met vergelijken en laat jouw kind zijn wie hij is. Dat doorslapen of los lopen komt echt vanzelf wel.

4. Zelfbeheersing

In de huidige maatschappij hebben we het druk en moeten we veel van onszelf: een goede carrière opbouwen, afspreken met familie en vrienden, sporten… Alles is belangrijk. Je zult merken dat je kind in die drukte van jou gaat protesteren. Met als gevolg dat jij hem als lastig of vervelend ziet.

Tip: Leg je telefoon eens weg en geef je kind elke dag minstens vijftien minuten de volle aandacht. Zorg hierbij dat je echt ‘in het moment’ bent en vertraag jezelf door het tempo van je kind aan te nemen. Focus verder op wat er echt toe doet en streep onbelangrijke dingen weg. Zo bouw je quality time op met je kind.

5. Vrij zijn van hebzucht

Leer je kind wat belangrijk is in het leven door zelf het goede voorbeeld te geven. Laat bijvoorbeeld zien dat spullen fijn zijn, maar dat vriendschap en lief zijn voor elkaar veel meer waard is.

Tip: Ga eens flink door de speelgoed- en/of kledingkast(en): wat kan weg of naar de kringloopwinkel?

6. Puurheid

Het mooiste wat je je kind kunt geven, is onvoorwaardelijke liefde. Op elk moment van de dag. Probeer daarom wat vaker de boel de boel te laten; die was komt wel later wel. Relax en speel met je kind. En niet te vergeten: geniet ervan!

Tip: Ook leuk: samen naar de bioscoop, een verkleedpartijtje houden of een tent bouwen onder de eettafel.

7. Tevredenheid

Accepteer jezelf en wees tevreden met wie je bent. Ook als je het als ouder soms niet ‘perfect’ doet. Fouten maken mag. Je hoeft niet volmaakt te zijn, net als het feit dat je kind niet perfect hoeft te zijn.

Tip: Bedenk elke avond, bijvoorbeeld tijdens het tandenpoetsen of voor het slapengaan,één ding waarover je tevreden bent qua  het opvoeden/begeleiden van je kind.

8. Zelfdiscipline

Probeer gelijkmoedig te blijven onder alle omstandigheden. Soms valt het leven en/of de opvoeding zwaar, of heb je te maken met teleurstelling. Geef je kind altijd het signaal dat het oké is. Ook als er sprake is van moeilijke situaties, zoals een ziekte of een scheiding. Ook hiervan leren jullie. Het biedt je kind de ruimte om zich te ontwikkelen.

Tip: Word het je toch te veel? Neem dan een time-out en vertrouw op het leerproces.

9. Zelfstudie

We krijgen allemaal emotionele bagage mee; de een wat meer dan de ander. Houd jezelf eens een spiegel voor: wie ben je, hoe was jouw opvoeding? Door te leren van het verleden en je zelf te blijven ontwikkelen en verdiepen krijg je de beste versie van jezelf.

Tip: Schrijf elke dag een stukje in een dagboek, zo kun je de dag loslaten

10. Overgave

Op een dag wil je kind met vriendjes naar de speeltuin, zelf naar opa en oma fietsen of alleen naar school. Heb vertrouwen, laat je kind merken/voelen dat je vindt dat hij dit kan (doe desnoods alsof!) en geef hem zo steeds meer zelfvertrouwen.

Tip: Probeer jezelf over te geven aan iets dat groter is dan jezelf en heb vertrouwen en probeer dat uit te stralen naar je kind.

Enjoy!

Mindful opvoeden betekent bewust opvoeden. Met volle aandacht. Iets wat je vanzelf doet door met bovenstaande regels en tips bezig te zijn. Je kunt als ouder geen fouten maken wanneer je bewust aan het opvoeden bent. Bedenk daarbij dat je elke dag wakker wordt en opnieuw begint. Probeer te ontspannen en te genieten in het ouderschap.


Dit artikel is eerder verschenen in de Yogakrant herfst 2019.

*Waar hij/zijn staat kan ook zij/haar worden gelezen

Laat een reactie achter