Yoga Nidra is razend populair

Yoga nidra is razend populair – artikel voor Stoelyoga- Nederland

Annemiek Latour, eigenaar en hoofdocent van de Yoga Opleiding Nederland en meester in de yoga, vertelt deze keer meer over de stilte en het effect van de Yoga nidra en hoe je deze kunt toepassen tijdens de stoelyoga.

Toen ik 30 jaar geleden begon met lesgeven wilde mensen voornamelijk poweryoga en veel bewegen. Aan het eind een yogales vroeg ik wel eens: “willen jullie nog een asana doen of liever een ontspanning. En iedereen koos altijd voor nog een yogahouding. Als ik nu lesgeef komen mensen al binnen en vragen meteen naar de ontspanning: “Annemiek kunnen we beginnen met de yoga nidra?”

Hoe komt het dat er zo’n verandering is gekomen? En doen inmiddels veel mensen aan Yoga Nidra. Door interne en externe drukte (veel nadenken, piekeren en regelen) en/of druk van buitenaf (op het werk deadline halen, continu prikkels) staan we behoorlijk onder druk. Dit is niet goed voor onze gezondheid. En heeft effect op het immuunsysteem en veroorzaakt veel welvaartsziektes. Door je lichaam bewust te ontspannen, nemen de stress en spierspanning af en daalt je bloeddruk en hartslag. Yoga nidra heeft o.a. een groot effect op de hersenen, die in een ruststand komen. Door de diepe ontspanning heb je je hoofd leeggemaakt. Eén uur yoga nidra staat gelijk aan drie tot vier uur slaap.

De werking van Yoga Nidra

Wat doet Yoga nidra nu? Het zenuwgestel bestaat uit het sympathisch zenuwgestel en het parasympatisch zenuwgestel. Het sympathisch zenuwgestel gaat aan wanneer er stress is. Bijvoorbeeld bij een deadline op het werk, maar ook bij piekeren. Het parasympatisch zenuwgestel noemen we ook wel de rem.

Yoga nidra zorgt ervoor dat je in het parasympatisch zenuwgestel gaat komen. Het is een krachtige manier om te ontspannen. Het zorgt ervoor dat je beter slaapt en weer gaat verbinden met jezelf. Het helpt je om met je aandacht naar binnen te gaan.

Vaak zijn we meer naar buiten toe gericht door te vertragen en de aandacht naar binnen te brengen kom je weer thuis. Verder helpt het ook om rustig te worden in je hoofd en is het een van de diepste meditaties die we kennen van de Himalya traditie. Yoga Nidra, of ook wel the yogic sleep, versterkt het zelf genezend vermogen van het lichaam.

Mijn eigen ervaring

Laat maar alle spanningen los, ga maar ontspannen! Dat hoor je vaak in een yogales, ontspan nu..dat is goed voor je.. laat je spanningen los.. Maar hoe doe je dat dan? Je zegt het makkelijk maar welke tools kun je jezelf en je cursisten aanbieden? De oplossing kwam toen ik een paar jaar geleden kennismaakte met yoga nidra. Letterlijk vertaald ‘yoga slaap’ of ‘slaap van de yogi’.

In een periode dat ik ziek was, sliep ik slecht. Ik werd ’s nachts vaak wakker, lag dan te piekeren en kwam niet meer in slaap. Mediteren, asana’s doen, in de yoga mudra (child pose) liggen… niets hielp. Mijn toenmalige yogadocent waar ik privé les van had (swami uit India van de Himalya traditie) adviseerde me yoga nidra te proberen en gaf me een cd met vier verschillende guided meditations mee. Tot mijn verbazing werkte het. En niet alleen wat beter slapen betreft. Mijn lichaam ging zich meer ontspannen, m’n adem werd rustiger en ik vond het gevoel van vertrouwen en rust  bij mezelf terug. Ik kreeg weer energie, wat mijn herstel ook zeker ten goede kwam. Deze diepe intense ervaring wilde ik graag doorgeven aan yogadocenten. Zodat die het ook weer op hun beurt kunnen doorgeven.

Tijdens yoga nidra is er een vaste opbouw en bestaan uit verschillende korte sessies.

Stap 1: Aandacht in het lichaam brengen. En bewust het lichaam stap voor stap ontspannen.

Stap 2 : Aandacht in de ademhaling en de adem ontspannen. Vervolgens gaan we systematisch d.m.v een yoga nidra langs het lichaam.

Stap 3: Aandacht brengen naar 1 punt in het lichaam en proberen om daar je focus te houden. In de Yoga nidra is dat het hart chakra.

Omdat er veel gezondheidsvoordelen zijn van de yoga nidra raken steeds meer ouderen geïnteresseerd.

Yoga nidra helpt o.a. bij: ontspanning van het lichaam, rust in het hoofd, zorgt dat de energie weer in balans komt, diepe en complete spierontspanning, trainen van de mind, slapeloosheid, neerslachtigheid (de stof serotonine wordt tijdens de yoga nidra verhoogt). Tegen hoge bloeddruk, maakt helder in het hoofd, en helpt bij problemen met de ademhaling.

Meer weten over Yoga Opleiding Nederland van Annemiek Latour? Neem contact met haar op via yogaopleiding@gmail.com of kijk op www.yogaopleiding.com. Of doe mee aan de professionele erkende bijscholingen:

Erkende 4-daagse Yoga Nidra training

Yoga Nidra 4 daagse

Erkende Yoga Nidra Basis: 

Yoga Nidra Basis

Erkende Yoga Nidra en de Chakra’s

https://www.yogaopleiding.com/yogaopleiding.com/yogachakrameditatie/

kijk op: Stoel Yoga-Nederland : https://www.stoelyoga-nederland.nl/

Yoga nidra

Laat een reactie achter