Annemiek LatourYOGA filosofie deel 1

YAMa’s en niyama’s

asana’s en Pranayama

 

In de lessen vertalen we de eeuwenoude kennis van de yogaleer naar het leven van nu. Daardoor kun je yoga gaan integreren in je eigen leven en praktisch toepassen in allerlei dagelijkse situaties. Tijdens een lastige vergadering bijvoorbeeld, of op momenten dat je heel wat ballen hoog moet zien te houden. Maar ook gewoon tijdens een rustige strandwandeling. Of in de rij bij de kassa van de supermarkt.

We gaan in deze 2 Yoga filosofie opleiding hiervoor kijken naar de eerste 4 stappen van Patanjali.

Patanjali (2000 jaar geleden) wordt gezien als de stichter van de Raja Yoga. Hij verzamelde de yogaleringen, die vele eeuwen mondeling waren doorgegeven en stelde deze op schrift voor zijn studenten. Raja Yoga, ofwel, de ‘Koninklijke Wetenschap van de Ziel’ is het juiste gebruik van het denkvermogen en het benutten daarvan door de ziel.

In de tweede Sutra van deel I wordt aangegeven wat Yoga is: Yogás citta-vrtti-nirodhah – Yoga is het stopzetten van de veranderingen van het denken. De Yoga Sutra’s helpen je om je gedachten onder controle te krijgen en de staat van samadhi te bereiken. Dit is te bereiken door:

Het Achtvoudige Pad

1. Yama – Morele weigeringen. Onthoudingen. De don’t’s van de yoga.
2. Nyama’s – Morele idealen. Deze helpen je om zelfbewust te worden, je gedachten en emoties beter onder controle te krijgen. De do’s van de yoga.
3. Asana’s – De fysieke yogahoudingen. Hatha Yoga.
4. Pranayama -Het sturen van je energie door je lichaam. In de Hatha Yoga doen we dit dmv de ademhaling. Bij de Raja Yoga dmv het mentaal sturen van je energie.
5. Pratyahara – De energie terugtrekken uit de zinnen, dwz dat je leert je gedachten op één punt te richten.De één-punts gerichtheid.
6. Concentratie.
7. Meditatie.
8. Samadhi – Contemplatie.

Waarom is het achtvoudige pad van Patanjali zo actueel?

Vrrti’s zijn de wervelingen, de gedachtenkronkels. Er is onrust in je hoofd, dit zorgt er voor dat je je moeilijk kan concentreren of contact kan maken met jezelf. Je denken gaat alle kanten op en je bent een slaaf van je emoties. Door de yoga en het onder controle brengen van je gedachten, zal je merken dat je rust in je hoofd krijgt en dat je intuïtie beter wordt. Je weet intuïtief welke keuzes goed voor je zijn.
Zelfstudie helpt om te begrijpen wat er met jou gebeurt en helpt je om te veranderen. Patanjali legt in zijn geschriften uit hoe je dat het beste kunt doen.

Wat leer je?
 • Yama’s en de Niyama’s de do’s en dont’s van de yoga. Deze gaan we ook gebruiken in de yogahoudingen, in combinatie met korte meditatietechnieken en zelfreflectie.
 • Zelfstudie en verdere verdieping in jezelf en je kunnen.
 • Loopmeditatie , meditatief wandelen. Verschillende oefeningen waarin je gaat leren om pratyhara toe te passen door heel bewust je aandacht naar binnen te trekken.
 • Asana’s, wat is de filosofie achter de asana’s?
 • Pranayama, leer verschillende ademhaling technieken en de filosofie erachter.
 • Een goede ademhaling is vaak niet vanzelfsprekend: de adem reageert op wat er gebeurt in het leven. Wanneer er sprake van een stress situatie is zal de adem hierop reageren. Zowel bij stress van binnen uit: (denken en gedachtestroom) als bij stress van buiten uit: (druk op het werk, prestatiedruk). De ademhaling beïnvloedt alle lichaamsfuncties. Bij een inademing zetten de aderen van het lichaam uit en bij een uitademing ontspannen deze. Als de adem te oppervlakkig is en de uitademing te kort kan het bloed niet voldoende uit de aderen terugstromen. Door een slechte houding ontstaat er stagnatie in het lichaam en kan de adem kan niet meer vrij door het lichaam stromen.
 • Verschillende korte meditatie technieken en de werking ervan. Deze meditatie technieken kun je thuis gebruiken en toepassen in je lessen. En verdieping aanbrengen door intensieve oefening.
 • Nadi sodhana Pranayama
 • mantra So Ham
  Wil je meer lezen over de Yama’s en de Niyama’s kijk dan op:            https://www.yogaopleiding.com/yogaopleiding.com/2020/02/06/11808/
Na afloop:

-> uitgebreide kennis over de yoga filosofie: Het Achtvoudige Pad van Patanjali
-> meer inzicht over jezelf
-> rustiger in het denken en zuiveren van het lichaam
-> Door meditatie kom je meer in rust, ben je in staat om boven je denken uit te stijgen en weet je een bepaalde situatie sneller te accepteren of te veranderen. waardoor je je beter kunt concentreren en beter contact kunt maken met jezelf. Je intuïtie wordt sterker.

>Meer zachtheid en verdieping aanbrengen in je lessen ! 

Docent: Annemiek Latour

Heeft meer dan 20 jaar ervaring als yoga en meditatie docent en Is de eerste vrouwelijke yogameester (Yogacharya) in Nederland. Tevens is ze oprichtster van Yoga opleiding Nederland waar ze de yoga, meditatie en bijscholingen lessen verzorgt. Annemiek geeft les op een praktische en nuchtere manier en weet de eeuwenoude yogakennis in het hier en nu te plaatsen. Haar missie is om yogadocenten van alles stromingen ondersteuning te bieden in het lesgeven. En al haar ervaring en kennis door te geven aan yogadocenten, zodra die het op hun beurt ook dit weer kunnen doorgeven en gebruiken in het dagelijks leven en hun lessen.

programma:

woensdag : 10.00-12.30 introductie Sutra’s van Patanjali deel 1 – filosofie. En toepassen van YAMA’s en NIYAMA’s in de Asana’s 13.15. – 14.00 pauze   14.00 – 15.00 Asana’s verdiepen met de Yama’s. 15.00-15.30 meditatie verdiepen met de Yama’s 15.30-16.00 uur Yoga Nidra en ontspanningsoefeningen

donderdag 10.00-13.00filosofie Asana’s  en pranayama  Pranayama toepassen in de Asana’s 14.00 -. 15.00-15.30 meditatie verdiepen met een sankalpa en de niyama’s. 15.30-15.45 pauze 15.45-17.00 filosofie yoga sutra’s en wetenschap van de ziel  17.00-18.00 uur Yoga nidra en ontspanning

 

Na afloop: meer kennis over de yoga filosofie,  8 stappen van Patanjali, KLesha’s en het toepassen van de filosofie in het dagelijks leven, verdieping in de asana’s en meditatie/ademhalingsoefeningen  toepassen in het dagelijks leven.

 

 

Kosten en praktische informatie:
Raja Yoga Opleiding Annemiek Latour
Datum: WOENSDAG 26 aug.: 10.00-16.00
DONDERDAG 27 aug.:10.00-16.00
Docent: Annemiek Latour – Yoga Charya
Locatie: YOGAKERK AMSTERDAM
Info: yogaopleiding@gmail.com
Kosten: € 189,—
  inschrijven via e-mail

inschrijven via webshop


Voorwaarden:
Voor alle bijscholingscursussen gelden de algemene voorwaarden, welke te lezen zijn op deze pagina: Algemene voorwaarden van de Professionele Bijscholingen.

Reactie’s van cursisten:

Patricia: ” Rustige en fijne uitleg over de lama’s en de Niyama’s met een mooi afwisseling van de asana’s en de theorie daarin verwerkt.”

Marlet: ” ja heb vele handvatten gekregen om het een en ander toe te passen in mijn eigen lessen, mooie voorbeelden van de theorie in de praktijk.”

Jantine: ” Annemiek ons een fijne vakdocent met veel kennis.”

Juliet: ” hele duidelijke instructie en erg fijn om samen te werken, Veilige sfeer.”

Claudia: ” Super dank je wel, alle punten die ik hopte te leren zijn aanbod gekomen.”

Peggy: ” Voldoende technieken aangereikt en toegelicht.”En door de eigen ervaring van meditatie kan ik het gevoel duidelijk overbrengen.”

Vereniging Raja Yoga Nederland
ERKENDE OPLEIDING