4 daagse Pranayama training

Pranayama opleiding Annemiek Latour Adem Breathwork yoga yin yoga hatha yoga

24 punten VYN

Deze cursus is voor iedereen die Breathwork en Pranayama wil gaan gebruiken voor zichzelf of wil gaan toevoegen in de yogalessen of coaching.

Praktische informatie:

8 en 9 juni en 22 en 23 juni in A’dam 10.00-17.00 uur.

 

Pranayama ademhaling is een van de belangrijkste onderdelen van de Yoga filosofie en het 8 voudig pad van Patanjali. Pranayama leert ons bewust te ademen. Je leert bewust te ademen en de volledige capaciteit van je longen te gebruiken. Van oorsprong is de Pranayama ademhaling bedoeld om meer levensenergie te krijgen en prana te sturen. Prana wordt ook wel de vitale levensenergie genoemd. Je leert door middel van de juiste oefeningen de ademhaling te beheersen en op de juiste momenten los te laten.

Pranayama is ontzettend belangrijk is binnen de Yoga. Het heeft een hele grote impact op onze gezondheid en is de verbinding tussen lichaam en geest. De term Pranayama betekent letterlijk 'vergroting van de levensenergie' (prana) en heeft als doel om de capaciteit van het lichaam om prana vast te houden, te vergroten. Om het lichaam in staat te stellen prana te behouden zuiveren pranayama oefeningen onze energiekanalen (Nadis). Wat zal resulteren in nieuwe energie, inspiratie, zienswijze en inzichten. Een regelmatige en bewuste ademhaling zorgt voor een kalm en rustige staat van zijn en zorgt ervoor dat je para-sympathische modus blijft wat zorgt voor ontspanning en geeft stress vermindering.

4 daagse erkende opleiding Pranayama 
Tijdens de opleiding Pranayama ervaar je de helende werking en de kracht van de ademhaling op je fysieke-, mentale-en emotionele lichaam.  Hierdoor word je in staat gesteld jezelf beter te observeren en vanuit helderheid situaties te benaderen. Bewust ademen maakt ruimte voor beweging, inzicht en groei.

Je leert Pranayama oefeningen die je energiekanalen (nadi’s) zuiveren. Dit heeft een positief effect op je energiehuishouding, je gezondheid en je immuunsysteem. En helpt te vertragen en te herstellen in de verschillende lagen van je lichaam.

In de 4 daagse pranayama opleiding gaan we dieper in op de theorie achter Pranayama en krijg je meer adembewustzijn. Je leert hoe je je deze kunt inzetten bij je eigen healing en hoe je dit vol vertrouwen en veilig kunt doorgeven aan je cliënten en cursisten.

We behandelen de traditie van eeuwenoude pranayama’s uit de filosofie van Patanjali en Swami Rama van de Himalya traditie. Ook gaan we in op de effecten op fysiek niveau uit onderzoek uit de Westerse geneeskunde; door je ademhaling te verbeteren verlaagt de adrenaline en het stress hormoon en wordt de aanmaak van endorfine en dopamine gestimuleerd. Het belang van de neusademhaling zowel fysiek als de eeuwenoude filosofie.

Je leert:

Het doel van deze opleiding is dat je na afloop Pranayama kunt gebruiken voor je eigen practice én kunt doorgeven aan je cursisten en clienten.

 • Weet je je eigen verdieping te creëren door de ademhaling op jezelf toe te passen.
 • Weet je deze vanuit je hart en eigen ervaring veilig en vol vertrouwen door te geven.
 • Ervaar je de kracht van verbonden ademhaling.- Heb je kennis van speciale yogaoefeningen die ervoor zorgen dat je longinhoud verruimd.
 • Heb je kennis over de subtiele ademhaling en verschillende Pranayama oefeningen.
 • Ervaar je de kracht en helderheid van Pranayama waardoor je de connectie met je Hogere zelf/intuïtie versterkt. 

Na het afronden van deze opleiding:

o Heb je kennis over de opbouw van de adem volgens de Himalya traditie
o Heb je kennis over de filosofie van de adem volgens  Patanjali
o Heb je invloed op de werking van de adem op het fysieke lichaam en het subtiele lichaam
o Heb je kennis over de werking en het gebruik van de verschillende pranayama’s :
Nadi Sodhana Pranayama , Ujjayi, Bhramari, Bhastrika, Kapalabhati.
o Ben je in staat Pranayama oefeningen aan te bieden en je cursisten en deze veilig te begeleiden.

Dit is een fysieke opleiding. Na afloop ontvang je een certificaat erkend door Yoga Vereniging Nederland. Gezien de intensiteit van de opleiding wordt deze niet online aangeboden. Wel is het mogelijk om delen online te volgen indien vanwege ziekte. We creëren een veilige omgeving waar we met elkaar oefenen in de groep. Tijdens de opleiding krijg je persoonlijke aanwijzingen en advies. Je ontvangt een syllabus met verschillende Pranayama oefeningen.

Leerdoel dag 1:

 • Vinden van je ademhaling – adem rustig te laten worden – in een cirkel leren ademen (1:1) – ademhaling verlengen – begin Nadi Sodhana Pranayama
 • Kennis over de diafragma en ademstelsel – effect van een goede ademhaling, kwaliteit van een yogi-ademhaling volgens Swami Rama.
 • Bewegingsoefeningen om de adem te verruimen en het borst gebied groter te maken/ Makarasana aanleren.
 • Didactiek:  begeleiden van een goede ademhaling aan je cursisten en /of clienten                                                                                                                                .

Leerdoel dag 2:

 • Kennis/THEORIE over de Nadi’s ( energiekanalen), Ida en Pingela en Sushumna
 • Pranayama: Leren Nadi Sodhana Pranayama – Kaphalabhati
 • Uitleg: Ida en Pingela – Prana en energie kanalen – uitleg Nadi Sodhana Pranayama en Kaphalabhati en de werking daarvan
 • Oefeningen: Adem toepassen in de asana’s : gelijke ademhaling en verlengde ademhaling – Makarasana met cirkelademhaling – Svasana met 2-1 ademhaling
 • Didactiek: Leren en Begeleiden van de Nadhi Sodhana Pranayama en Kaphalabhati aan je cursisten/ en of clienten

Leerdoel dag 3:

 • Uitleg Bhramari Pranayama
 • Nadhi Sodhana Pranayama versie 3 – herhaling: Kapalabhati
 • Theorie: Yoga Sutra's van Patanjali yoga sutra’s adem – uitleg pratyahara
 • Oefeningen: Asana’s: toevoeging Adem en speciale Mindfulness ademhaling
 • Didactiek: Leren en begeleiden van je cursisten/ en of clienten met de  Bhramari Pranayama

leerdag Lesdag 4:

 • Uitleg Ujjayi en Bhastrika Pranayama en  uitwerking/ contra indicatie's
 • Asana’s met Ujjayi Pranayama / Joints and Glands in combinatie met Ujjayi
 • Herhaling Kapalabhati/Bhastrika/Nadi Sodhana
 • Didactiek: Leren en begeleiden van je cursisten en /of clienten met de Ujjayi Pranayama en de Bhastrika Pranayama
 • Aanleren van de juiste volgorde van de Pranayama's
 • Pranayama intergreren in dagelijks leven en je yogalessen
 • Herhalen van de Pranayama's
 • Didactiek: Hoe kun je op een verantwoorde manier de Pranayama's doorgeven aan je cursisten en of clienten, welke woorden en zinnen gebruik je? Hoe begin en eindig je je les? Wat is de psychische werking en hoe kun je deze begeleiden.
 • Werken met Pranayama op verschillende niveau's.

Na afloop ontvang je een hand-out met alle Pranayama's beschreven, de werking daarvan en hoe je deze kunt doorgeven. In deze map staan ook verschillende ademhalings- en bewegingsoefeningen zodat je na afloop van deze 4 daagse meteen de Pranayama kunt gebruiken in je yogalessen of in je praktijk. En een erkent VYN ( vereniging yogadocenten ) certificaat

Wil jij de diepe werking van de Pranayama's ervaren en leren hoe je deze moet doorgeven? Schrijf je dan nu in voor deze 4 daagse erkende Pranayama training.

Prijs: € 529 ( Yoga Opleiding is opgenomen in het CRKBO daarom is deze opleiding BTW vrijgesteld) 

Praktische informatie:

4 daagse Opleiding.
nieuwe groep start: 8 en 9 juni en 22 en 23 juni  in Amsterdam ( de yogakerk ).

Meld je aan voor deze bijzondere opleiding en reserveer jouw plek vandaag!

Enkele reactie's van de cursisten die de Pranayama opleiding hebben gevolgd:

Harriette: " Meer dan verwacht, het was geweldig al die input.

Jose: " Heel erg fijn, ontspannen en verhelderend en ga dit toepassen in mijn eigen lessen.

Miranda: " Veel geleerd, regelmatig herhaling wat erg fijn is om de stof te laten indalen. Theorie is erg prettig voor mij en we hebben veel geoefend, zodat we alles direct kunnen toepassen in ons dagelijks leven en lessen.

Ignacio: " Het was meer dan ik verwacht had, heel intens, mooie groep mensen. Duidelijke uitleg en ruimte om te vragen te stellen en te oefenen. Annemieke heeft veel kennis en ervaring.

Sietske: " ik ben meer dan voldaan, ik kan weer een jaar vooruit met alle oefeningen. Heb veel geleerd ook over mijn eigen adem.