035 photoyou 2020

Yoga Meditatie  & filosofie opleiding

 Hoofddocent: Annemiek Latour – yoga Charya

Van beginner naar advanced yogi. En leven vanuit je hart. 

Je kunt de opleiding in 1x volgen of in verschillende modules

Voor wie?

Yoga Verdiepingsopleiding is geschikt voor iedereen die de de yoga meer eigen wilt maken, we gaan we deze basiskennis van de yogaleer nog meer verdiepen en uitbreiden.

Je gaat door middel van ademhalingsoefeningen en intensieve yogahoudingen nog meer met je aandacht naar binnen toe. Hierdoor zullen blokkades en eventuele spanningen in je lichaam verdwijnen.

Met als resultaat dat je meer ruimte krijgt voor nieuwe of andere dingen in je leven. Zoals meer tijd voor jezelf (me-time) en vrienden. En meer tijd om nieuwe hobby’s te beginnen, of oude weer op te pakken. Van binnenuit komt er ook ruimte om de yoga te gebruiken in het dagelijks leven. Je leert welke asana's je kunt gebruiken bij lichamelijke klachten. En hoe je meer tijd kunt vrijmaken voor je eigen practice.

 

Yoga filosofie en jezelf verder ontwikkelen

Tijdens de opleiding gebruiken we het boek:  Wetenschap van de Ziel en deel 1 en deel 2 Yoga sutra's Patanjali.

De docent legt de filosofie uit en gezamenlijk kijken we hoe we die kunnen toepassen in het dagelijks leven. Individueel bekijk je wat jij er persoonlijk aan hebt, wat jou kan helpen in situaties thuis of op het werk.

Je leert dat je lichaam verschillende lagen heeft: de kosha’s. Behalve het fysieke lichaam, met spieren en botten, onderzoeken we ook het subtiele lichaam. Hierin bevinden zich je energiekanalen, maar ook je denken en intuïtie. Tijdens de lessen waarin het fysieke lichaam aan de orde komt, kijken we bijvoorbeeld welke asana's geschikt voor je zijn.  De sutra's helpen je om je emotie's beter te begrijpen en je denken rustiger te krijgen waardoor je meer positiviteit gaat ervaren.

De theorie wordt aangevuld met een werkboek, waarin persoonlijke opdrachten staan. Deze doen we óf gezamenlijk tijdens de les, óf je voert ze thuis individueel uit. Op deze manier verbind je de yoga met je dagelijks leven.

Onderwerpen Yoga filosofie:

Module 1:

Patanjali - Hfst 1 - sutra 5-11

Ontdek de kracht van Yoga en ontkleur je gedachten.

Patanjali onderscheidt 5 soorten gedachten;

Juiste kennis , onjuiste kennis, verbeelding, slaap en herinnering 'Door te begrijpen en ontkleuren van deze gedachten kun je meer innerlijke rust en helderheid ervaren.

 • Ontkleuren van je gedachten
 • 5 soorten van gedachten
 • juiste kennis en onjuiste kennis.

- soorten van gedachten, obstakels en oplossingen.  Je gaat steeds meer je denken begrijpen waardoor je meer rust in je hoofd krijgt.

 

Module 2 Sutra 30-39

In de 2e module van de verdiepingsopleiding richten we ons op de obstakels die je kunt tegenkomen in je yogabeoefening en hoe je deze kunt overwinnen volgens de leer van Patanjali.

 • Obstakels en oplossingen in het yogapad,

Ziekte, Mentale luiheid, Twijfel, Onoplettenheid, Loomheid, wereldgezindheid Onvermogen om vaste voet te krijgen, Onstabiliteit

Je krijgt meer inzicht in jezelf en je fysieke blokkades.

Module 3: Sutra Patanjali hfst 2

sutra 1 - 25

Kriya yoga en de klesha's.

Leer  en krijg meer inzicht hoe je de obstakels , de kleshas en de oplossingen kunt gebruiken voor een gelukkiger leven en spirituele groei.

Module 4: Hfst 2  Sutra Patanajali 30-55 - 8 stappen van Patanjali.

De 8 stappen van Patanjali vormen de basis van holistische yogabeoefening. En helpen je om je fysiek, mentaal en spiritueel fit te voelen.

 • Yama's en Niyama's
 • Voordelen van de Yama's en Niyama's
 • Asana's
 • Pranayama
 • Pratyahara
 • Concentratie
 • Meditatie
 • Samadhi

In elke les komt een aantal vaste onderdelen terug. Deze vormen samen de rode draad van Yoga Verdieping Opleiding.

dagindeling:

 • 10.00 – 10.30 uur: Begin meditatie
 • 10. 30 - 11.45: Yogahoudingen verfijnen en verdiepen d.m.v. ademhaling en meditatie.
 • 11.45 - 12.00: theepauze
 • 12.00 – 13.00 Filosofie en pranayama (energie- en ademhalingsoefeningen)
 • 13. 00-13.45 uur: pauze en gelegenheid tot het uitwisselen van ervaringen
 • 13.45 -15.00 uur : Asana’s en filosofie Tijdens de lessen zijn er verschillende oefensituaties, waardoor je beter leert omgaan met emotionele blokkades
 • 15. 00 – 16.00 Ontspanning en yoga nidra

 

Yogahoudingen verdiepen

In de Yoga Verdieping Opleiding gaan we verder met het verdiepen en verfijnen van de yogahoudingen, waarbij we - door middel van een diepe, intensieve ademhaling - naar de spanningspunten in het lichaam toe ademen. Hierdoor zullen fysieke blokkades verdwijnen, vindt een betere doorbloeding plaats en gaat je energie beter stromen. Met als resultaat lenigheid, soepelheid en ontspannenheid. Je zult merken dat je deze ontspanning kunt meenemen in je dagelijks leven, zowel privé als op het werk.

Ook gaan we de theorie in de yogahoudingen gebruiken. We doen concentratieoefeningen, waardoor het denken in deze houdingen rustiger wordt (iets wat ook doorwerkt in je dagelijks leven!) en besteden aandacht aan vragen als: welke yogahouding is waar goed voor? Welke spieren gebruik je? En wat kun je doen bij verschillende fysieke klachten? De docent zal je begeleiden om je tijdens de houdingen beter te kunnen concentreren en waar nodig tips geven.

 • Verdieping en uitbreiding van de asana's
 • Adem en Meditatie toepassen in de asana's
 • Meditatief in de asana's staan

 

Mediteren en pranayama (ademhalingsoefeningen)

 

 1. De meditatie

In de meditatie van de yoga Verdieping Opleiding maak je kennis met diepere concentratie. Zo kom je meer in contact met je kern en weet je beter te verbinden met jezelf. Na afloop kun je helderder denken. Het effect hiervan is dat je focus beter is en je je rustiger en gelukkiger voelt. Ook hierin word je verder begeleid en gestimuleerd het mediteren thuis toe te passen.

We beginnen de les altijd met een korte meditatie oefening van circa vijf minuten. Deze kun je daarna dagelijks toepassen, thuis of op je werk. Zelfs zo’n korte meditatie heeft al effect op je dag.

Daarnaast doen we elke les een lange meditatie van 10 – 15 minuten, waardoor je meer zeggenschap krijgt over je lichaam en geest, je inzicht en intuïtie scherper worden en je beter kunt relativeren. Je leert je meer los te koppelen van onrustige gedachten en te observeren, zodat je een gevoel van vrijheid en verbondenheid ervaart. Ook doen we meditaties speciaal gericht op de prana’s: de energiegebieden in je lichaam. Hierdoor krijg je je energie beter onder controle.

 • verschillende meditatie oefeningen
 • Gebruik van de mantra's in de asana's en adem

 

2. De ademhalingsoefeningen

Gedurende drie maanden van de opleiding beoefenen we intensief de Nadi Sodana Pranayama. Deze ademhalingsoefening zorgt ervoor dat je energie beter gaat stromen. Hierdoor word je leniger, gezonder en slaap je beter.

 • Inleiding in de Pranayama; Nadi Sodhana Pranayama
 • Adem als ondersteuning in het dagelijks leven en in beweging.

Doel van de Yoga Verdieping Opleiding

Zoals je leest, gebeurt er veel in de Yoga Opleiding. Er is in dit jaar veel aandacht voor je emoties. Je zult merken dat je al beschikt over meer rust en discipline om thuis yoga te beoefenen. Bovendien krijg en ervaar je deze periode

 • Dieper inzicht in je eigen bewustzijn en functioneren
 • Kennis van je persoonlijke drijfveren
 • Kennis van je sterke en zwakke punten
 • Opheffing van fysieke blokkades
 • Minder mentale onrust.                                                                  
 • Meer rust en ontspanning in je drukke  bestaan. Je kunt jezelf beter dragen en staande houden.

 

Na afloop :

Ontvang je een certificaat

 

Waar & wanneer (+ schrijf je nu in!)

Yoga Verdiepingsopleiding gaat van start op 28 september.  De lessen zijn in het weekend 10.00-16.00 uur in de yogakerk in Amsterdam. Voor meer informatie neem je contact op met Annemiek Latour: yogaopleiding@gmail.com

Lesdata:

28 en 29 september, 23 en 24 november, 25 en 26 januari, 15 en 16 maart

Meteen inschrijven?

Instroomeisen:

Yoga Basis Opleiding of NOC*NSF Yoga Instructeur of 50h yoga.

8 praktijkdagen Lesprogramma:

 • 8 praktijkdagen zaterdag en zondag 1x per maand van 10.00-17.00.
 • Wekelijks 1 uur zelfstudie (asana's en theorie)

Prijs van de Yoga Verdieping Opleiding

€989,- incl. lesboek - nu early bird 899,-

Je kunt kiezen hoe je dit wilt betalen:Je mag in 8 termijnen betalen. Of je alvast inschrijven en later betalen.

Per module:

259,-- incl lesmateriaal en gratis mp3.