Yogafilosofie: Liefde voor jezelf

076 photoyou 2020

 

Annemiek Latour, hoofddocent van de erkende yoga opleiding  Nederland in Amsterdam  en meester in de yoga vertelt deze keer hoe je onder andere door yoga leert lief te zijn voor jezelf. En wat je dat qua gezondheid oplevert.

‘Meer rust, beter omgaan met stress en meer energie… Goed voor je innerlijk zorgen is hét geheim’

Liefde voor jezelf

‘Ik moet en zal deze yogahouding doen, maar waarom werkt mijn lichaam nou niet mee?’ Ik hóór het mijn cursisten soms denken. ‘Tanden op elkaar en gewoon doorzetten…’ Met een rood hoofd en gespannen gezicht staan ze in de asana. Terwijl ze signalen van hun lichaam compleet negeren.

Dat ‘niet zeuren maar doorgaan’ doen we ook vaak in het dagelijks leven. Nog even dit, nog even dat. Een paracetamol tegen de hoofdpijn en weer door. We doen net alsof vervelende kwaaltjes - belangrijke tekenen van het lichaam - er niet zijn, want die komen nu niet uit. Totdat iemand vraagt: gaat het wel goed met je? Zorg je wel goed voor jezelf?

Iets om bij stil te staan. Want zorgen voor jezelf betekent meer dan gezond eten en genoeg bewegen. Het heeft ook te maken met zorgen voor je innerlijk. Met de liefde voor jezelf. We kennen allemaal de liefde voor een partner, familie of je kind. Onvoorwaardelijke liefde. Maar liefde voor jezelf is minstens zo belangrijk. Hierdoor zul je meer rust en ontspanning ervaren, en beter kunnen omgaan met stress. Je kunt je grenzen beter aanvoelen en die ook aangeven. Daarnaast maak je keuzes die goed voor je zijn en zul je gedurende de dag meer energie hebben. De grote vraag is alleen: hoe vínd je nou de liefde in jezelf? Wat moet je daarvoor doen? En hoe kan yoga je erbij helpen?

 

Oefening 1: vriendschap sluiten met je lichaam

Begin met deze oefening. Ga ontspannen zitten op een meditatiekussen of in een willekeurige yogahouding staan. Sluit je ogen . Vraag nu in gedachten aan je lichaam: lichaam wil je mijn vriend zijn? Je zult van binnen uit een zachtheid gaan ervaren. Dit helpt om zachter met je lichaam om te gaan in het dagelijks leven maar ook tijdens de yogales.

 

Behalve een fysiek lichaam (dat bestaat uit spieren, botten enzovoorts) heb je ook een subtiel lichaam. Hierin bevinden zich chakra’s, waardoor energie stroomt. Is die energie geblokkeerd, dan kan dit fysieke klachten tot gevolg hebben. Chakra’s zijn niet tastbaar en je kunt er niet voor naar de dokter gaan. Maar je kunt er wel voor zorgen dat de energie goed blijft stromen en je dus lekker in je vel zit. Over lief zijn voor jezelf gesproken!

 

Oefening 2: Luister naar je hart

Pak een stapel tijdschriften en knip of scheur de plaatjes uit waar je blij van wordt. Waarvan je hart een sprongetje maakt. Waar hou je van? Wat geeft je een goed gevoel? Plak alle plaatjes op een groot vel papier en maak zo je eigen ‘power- moodboard’. Liever digitaal aan de slag? Je kunt dit natuurlijk ook op Pinterest doen. Een moodboard kan je meer inzicht geven in jezelf en je hartenwens.

 

Er zijn in totaal zeven chakra’s. Je hartchakra, in het Sanskriet de anahata chakra genoemd, is de middelste. In de yoga zeggen we dat het hartchakra ‘de verblijfplaats van jezelf is’. En de plek waar je contact met jezelf kunt maken   Elk chakra is verbonden met een bepaald bewustzijn-niveau. Bij je hartchakra horen bijvoorbeeld liefde, vrede, balans, overgave, begeerte en idealen. Ook zijn aan elk chakra bepaalde lichaamsdelen gekoppeld.

In het geval van het hartchakra zijn dat je longen, schouders, armen en handen. Heb je nu veel last van je schouders, dan kun je verschillende yogaoefeningen doen ter ondersteuning

 

Oefening 3: Stimuleren van het hartchakra

de Cobra, Kameelhouding en/of de Hond kop omlaag.

Let op: wees ook hierbij lief voor jezelf. Als de oefeningen te zwaar zijn, kun je de houdingen altijd aanpassen.

 

Bij elk chakra hoort bovendien een bepaalde kleur. De trilling van deze kleur helpt je het chakra actief te maken, of juist rustig. Denk maar eens aan kleding: soms kies je uit je kast onbewust een kledingstuk met bepaalde kleur. Dat kan te maken hebben met je chakra’s. Zo voel je je in een rode jurk heel anders dan in een blauwe. Rood hoort bij het 1e chakra en is een actieve kleur , terwijl blauw verkoeld en rustig werkt[.Bij het hartchakra hoort groen. Je omringen met deze kleur door kleding in die kleur te dragen maar ook bijv. groenen planten in je kamer te zetten of naar buiten te gaan zorgt dat je humeur beïnvloed wordt. Groen heeft een rustgevende werking, geeft een gevoel van vrede en zelfliefde.

 

Oefening 4: beïnvloeden met kleur

Ga op een stoel of kussen zitten. Breng je aandacht eerst naar je lichaam en dan specifiek naar je hartchakra. Visualiseer de kleur groen. Vind je dat moeilijk, stel jezelf dan voor dat je in een kamer bent met een pot groene verf en kleur de muren helemaal groen.

Wil je het hartchakra niet in actie of tot rust brengen, maar juist in balans, dan is het doen van ademhalingsoefeningen een goede optie. Deze kunnen zuiverend werken. Het bijbehorende element bij dit chakra is ‘lucht’. Op een juiste manier ademen betekent in dit geval dus letterlijk ‘jezelf lucht geven’.

 

Oefening 5: namasté!

Breng je handen voor je borst en plaats je handpalmen tegen elkaar. Adem in en breng langzaam je armen omhoog, spreid dan je armen breng ze gespreid naar beneden en doe op je uitademing de handpalmen weer naar bij elkaar voor je borst. Doe dit iedere ochtend 3x en je zult merken dat er meer ruimte bij je borst komt .

 

Oefening 6: Ademen naar je hart.

 Plaats je handen op je hartchakra deze bevindt zich midden in je borst,

Adem dan zachtjes in de richting je flanken en uitademen naar je hartchakra. Je kunt nu ook de mantra SO Ham toevoegen dat betekent IK BEN… dat gaat op deze manier….Bij een inademing doe je de mantra SO en bij een uitademing HAM.

Hierdoor wordt het hart gezuiverd en zal je meer zelfliefde gaan ervaren

 Nog meer tips

Lief zijn voor jezelf, in alle hectiek is het soms niet makkelijk. Toch zijn er meerdere manieren om ook in je drukke dagelijks leven toe te geven aan wat jij - je lichaam én geest - nodig hebt:

  • Eet als je honger hebt, drink als je dorst hebt en ga slapen als je lichaam dat wil.
  • Blijf ’s avonds niet op de bank zitten terwijl je lichaam aangeeft dat het moe is.
  • Begin de dag eens zonder meteen op je telefoon of ipad te kijken maar geef jezelf aandacht door bijv. een ademhalingsoefening te doen of een yogahouding
  • Ga naar het toilet als je moet, óók als je denkt: het komt nu eigenlijk niet uit.
  • Neem je rustmomenten, gun ze jezelf. Maak die lekkere koffie of kop verse munt-thee. Of verwen jezelf door uitgebreid te koken.
  • En last but nog least: doe aan yoga !

 

Wanneer je je beter weet te verbinden dan met jezelf en je innerlijke bron ben je ook in staat om vanuit deze innerlijke kracht en liefde met je omgeving te verbinden waardoor er meer universele liefde te gaan en compassie naar anderen toe zal plaatsvinden.

 

Meer weten over de erkende  Yoga Opleiding van Annemiek Latour? Neem contact met haar op via yogaopleiding@gmail.com of kijk op www.yogaopleiding.com. In mei dit jaar start weer een nieuwe basis yogaopleiding in Amsterdam, op een geweldige plek midden in de natuur. Ook is er de mogelijkheid om in te stromen in de Yoga instructeur opleiding of de Yoga verdiepingsopleiding

Of doe mee aan de professionele bijscholingen voor yogadocenten.

www.yogaopleiding.com

 

 

 

Laat een reactie achter