Annemiek Latour / hoofddocent en eigenaar van Yoga Opleiding Nederland in Amsterdam en Bergen en meester in de yoga.

24/7 zen

Geniet je ook altijd zo van dat heerlijk ontspannen gevoel als je net van de yogamat af komt? Helaas is het eenmaal thuis vaak snel weer verdwenen. Daar wachten een volle wasmand, mailtjes die ‘moeten’ worden beantwoord en/of kinderen die wel wat hulp bij hun huiswerk kunnen gebruiken. Toch kán het, in de hectiek van het dagelijks leven het relaxte yogagevoel vasthouden. Probeer deze vijf manieren maar eens:

  1. Adem dóór

Een van de eerste dingen die je bij yoga leert, is goed doorademen. Hierdoor wordt je ademhaling dieper en rustiger en dat zorgt voor een betere doorbloeding van je lichaam. Door drukte en stress vergeten we vaak goed door te ademen. Ook kunnen bijvoorbeeld gespannen schouders ervoor zorgen dat het doorademen wordt belemmerd. Met klachten als hoofdpijn tot gevolg. Bovendien heeft verkeerd ademen een slechte invloed op de zuurgraad van je lichaam.

To do-tip: las elke dag, of je nu thuis bent of op je werk zit, een paar momenten in waarop je heel bewust op je ademhaling let. Zowel goed in- als uitademen is belangrijk. Doe het bijvoorbeeld als je op de bank, achter de computer of misschien wel op het toilet zit: adem met volle aandacht naar je buik. Of zeg in gedachten tegen jezelf: ‘Bij een inademing adem ik rustig in, en bij een uitademing adem ik rustig uit.En voer dat tegelijk uit.

  • Recht je rug

Nog iets wat je leert tijdens de yogales: je rug rechten. Sommige yogahoudingen, zoals de Cobra zorgen ervoor dat je spieren sterker worden, waardoor het ook makkelijker wordt om je rug goed recht te houden.

To do-tip: wees je gedurende de dag bewust van je houding en werk eraan. Let bijvoorbeeld op dat je niet met een kromme rug achter je laptop zit. Of voorovergebogen appjes op je telefoon intikt. Ga rechtop zitten, met je voeten - een stukje uit elkaar - plat op de grond. Of ga stevig op beide benen staan, schouders laag, rug recht en zeg tegen hardop jezelf: ‘Ik ben krachtig en sterk.” Het helpt om dat tegen jezelf te zeggen

  • Hup, uit je hoofd!

Grote valkuil als je druk bent: te veel ‘in je hoofd zitten’ en het contact met je lichaam kwijtraken. Hierdoor blijf je vastzitten in je gedachten en raakt de balans tussen lichaam en geest verstoord. Terwijl dat contact met je lichaam juist zo hard nodig is voor een heldere geest.

To do-tip: herstel het evenwicht tussen lichaam en geest door elke dag te beginnen met een yogahouding. Of nog beter: met asana’s. Deze zorgen ervoor dat je soepeler en leniger van wordt. Dat je spieren sterker worden, je meer energie krijgt en je gezonder wordt.

  • Denk positief

“Ik kan het niet, ik ben hier niet geschikt voor.” Of: “Het zal toch wel mislukken...”

Negatieve gedachten en angsten spelen soms een grote rol in ons leven. Vaak komen ze voort uit een negatief zelfbeeld of weinig zelfvertrouwen. Deze gedachten kunnen ervoor zorgen dat je steeds minder energie hebt. Laat staan dat je je relaxt voelt.

To do-tip: begin de dag met een korte meditatie (3 tot 5 minuten). Dit zorgt ervoor dat je rustiger wordt in je hoofd, meer controle krijgt over je denken en je je leven niet langer laat beheersen door negatieve gedachten. Sterker nog, misschien kun je ze wel ombuigen tot positieve!

  • Take it easy

Na het doen van asana’s volgen vaak rustige oefeningen, of een yoga nidra die maakt dat je een diepe ontspanning ervaart. Je lichaam is ontspannen, je ademhaling laag en je hoofd is rustig, waardoor je heerlijk zult slapen.

To do-tip: doe thuis ook eens een yoga nidra oefening, zoals 61 punten yoga nidra ( deze is te vinden op de website van Annemiek Latour . Het resultaat? Je voelt je 24/7 zen!

Yoga is een manier van zijn, de uitdaging is om de ( mentale) rust in de praktijk te brengen, op straat tijdens je werk of in een druk gezin.

 

Yoga Opleiding Nederland

Meer weten over de erkende Yoga Opleiding Nederland van Annemiek Latour? Neem contact met haar op via yogaopleiding@gmail.com of kijk op www.yogaopleiding.com.

In september 2023 start een versnelde yogaopleiding Basis in de yogakerk in Amsterdam . Er is nog plek! kijk voor meer informatie:

https://www.yogaopleiding.com/yogaopleiding.com/product/yoga-basis-opleiding/

Of doe mee aan de professionele bijscholingen van Yoga Opleiding Nederland

Yoga Nidra Opleiding:

https://www.yogaopleiding.com/yogaopleiding.com/product/yoga-nidra-basis/

Adem & Pranayama:

https://www.yogaopleiding.com/yogaopleiding.com/product/pranayama-5daagse/

Yoga outdoor coaching:

https://www.yogaopleiding.com/yogaopleiding.com/product/yoga-outdoor-coaching/

Laat een reactie achter